Bedenk of u alle apparaten nodig hebt

Vraag uzelf af: hebt u alles echt nodig? De was droogt ook zonder wasdroger. En het is net zo makkelijk om uw sinaasappels met de hand te persen. Kies er bewust voor om niet alles elektrisch te doen. Dat bespaart een hoop stroom en dus geld!

Zet apparaten helemaal uit

Apparaten die in de ‘stand-by’-stand staan gebruiken ook stroom. Dit heet ook wel sluipstroom. Uw tv, stereo en dvd-speler zijn de grootste verbruikers van sluipstroom. Maar ook de oplader van uw telefoon is een goed voorbeeld. Zolang deze in het stopcontact zit, kost het stroom. Ook als u uw telefoon niet oplaadt!

Tip: koop een stekkerdoos met schakelaar. En zet de schakelaar uit als u het apparaat niet gebruikt.

Laat een lamp niet onnodig branden

Elke kamer of ruimte in huis heeft één of meer lampen. Sommige branden maar eventjes, sommige branden de hele dag. Dat kost veel energie. Laat u 1 gloeilamp van 60 Watt iedere dag 4 uur minder lang branden? Dan bespaart u ongeveer € 17,50 per jaar. Reken maar uit wat u kunt besparen als u lampen vaker uitdoet!  

Gebruik uw koelkast zo goed mogelijk

Hoe doet u dat bijvoorbeeld?

  • U hebt een restje eten over. Dat wilt u in de koelkast bewaren. Laat het dan eerst goed afkoelen op het aanrecht. Dat bespaart energie.
  • U hebt boodschappen gedaan. U hebt spullen uit de koeling gekocht. Leg deze dan juist meteen in de koelkast. Uw koelkast hoeft dan minder hard te werken.
  • Zet uw koelkast nooit naast de kachel of andere warmtebron.
  • Zorg dat de achterkant van de koelkast minstens 10 centimeter van de muur staat. De koelkast kan dan beter koelen. Ook dat bespaart energie.

Doe de koffie in een thermoskan

Een koffiezetapparaat wordt gemiddeld 73 uur per jaar gebruikt om koffie te zetten. Maar het apparaat houdt de koffie gemiddeld 243 uur per jaar warm! Het warmhoudplaatje gebruikt erg veel elektriciteit. Zet daarom liever een thermoskan naast het apparaat. Zo blijft de koffie ook langer lekker!

Wilt u meer tips over besparen op de energiekosten?

Ga naar tipsomtebesparen.nl.