Zet grote meubels tegen muren

Zet bijvoorbeeld de bank of een kast tegen de muur als dat kan. Dat isoleert. Zet ze natuurlijk niet voor de verwarming. Dan kost het juist weer meer energie om de kamer warm te houden.

Leg een vloerkleed op de houten vloer of tegels

Een tapijt of een vloerkleed is lekker warm aan uw voeten. U kunt de verwarming dan een graadje lager zetten. Daarnaast isoleert een vloerkleed beter dan een harde vloerbedekking. Dat bespaart ook stookkosten.

Gebruik tochtstrips of borstels

Huizen hebben kieren en gaten. Zoals de brievenbus! U kunt een borstel plaatsen in de brievenbus. Dan verliest u minder warmte. Daarnaast kunt u onder de deur een tochtstrip zetten. Dat bespaart op de lange termijn veel stookkosten.

Warmte van de zon

Laat de zon uw huis verwarmen in de winter. Dat kost niks. Zorg alleen dat de gordijnen open zijn op plekken waar veel zonlicht komt.

Plaats folie achter de verwarming

Veel warmte van een verwarming aan de muur (radiator) verdwijnt via de muur naar buiten. Plaats daarom folie achter de radiator. Zo weerkaatst u de warmte naar binnen. U haalt zo het maximale uit uw centrale verwarming.

Zet een thermostaat op de centrale verwarming

Hebt u een thermostaat? Dan wordt uw huis niet te warm en niet te koud. Ook ’s nachts of als u er niet bent. Ook dat bespaart energie. Moet de verwarming een koude kamer steeds opnieuw verwarmen? Dan kost dat namelijk meer energie. Het is goedkoper om de kamer op één temperatuur te houden.

Zorg dat er niet te veel stof op uw radiator zit

Te veel stof houdt de warme lucht tegen. Haal dat dus weg. U kunt daarvoor een speciale borstel voor radiatoren gebruiken. Dan komt u ook op plekken waar u moeilijk bij kunt.

Wilt u meer tips over besparen op de stookkosten?

Ga dan naar tipsomtebesparen.nl.