Heb je eenmaal die leuke vacature gevonden dan volgt daarna het moment dat je jezelf moet gaan verkopen.  Een Curriculum Vitae (CV), waarin al je kennis, vaardigheden en werkervaring staat, mag daarbij niet ontbreken.  Lars Timmermans is initiatiefnemer van het platform Zekeraanhetwerk.nl. Volgens hem is het de moeite waard om als CV te kiezen voor een filmpje. Hierin kun je zelf vertellen wie je bent en wat je kwaliteiten zijn.

“Zeker voor mensen die open willen solliciteren is dit een erg goede manier om te laten zien wie je bent, ook al is er geen vacature”, vertelt Timmermans. “Een werkgever krijgt direct een indruk van je en wordt nieuwsgierig naar je. Een gewoon papieren CV kan bij een werkgever een beeld oproepen  van jou dat niet klopt met wie je werkelijk bent.  Bijvoorbeeld omdat hij alleen maar kijkt naar je leeftijd of naar je buitenlandse achternaam.  Met een video kun je laten zien dat je weldegelijk die sprankelende kandidaat bent naar wie hij op zoek is.”

Een goed video CV duurt volgens Timmermans maximaal  1 minuut.  “Dat is omdat iedereen andere mensen binnen 20 seconden  beoordeelt. En als die werkgever jou op basis van die eerste beelden afwijst, bespaart je dat in ieder geval een sollicitatiegesprek dat op niets uitdraait.” Is er wel een klik, dan kan de werkgever in het restant van het filmpje de vaste dingen zien die ook in een gewoon CV staan.  “Een filmpje vervangt een gewoon CV niet. Het zorgt ervoor dat je altijd op een onderscheidende manier een eerste indruk achterlaat.”