Hoezeer we soms klagen over ons werk, het maakt ons wel gelukkig. Uit onderzoek blijkt  dat negen van de tien mensen met een baan tevreden met hun leven zijn. Voor mensen zonder werk geldt dat maar voor de helft. “Als je je baan kwijtraakt, verlies je meer dan alleen een deel  van je inkomen”, vertelt Liesbeth Niessen, psycholoog Arbeid en Gezondheid bij Competence Coaching. “Je verliest ook structuur, sociale contacten en status”

Hoe iemand reageert,  hangt allereerst af de van de manier waarop je je werk bent kwijtgeraakt.  “Als er in alle openheid afscheid van je is genomen is de klap minder hard, dan dat je lang in onzekerheid bent gehouden”, aldus Niessen.  Hoe langer het duurt om nieuw werk te vinden,  hoe meer het aan je zelfvertrouwen knaagt.  “Dat is logisch. Als je de hele tijd afwijzingen binnenkrijgt, doet dat wat met  je.”

Het is volgens haar daarom belangrijk om je niet alleen te richten op solliciteren. “Doe datgene dat je helpt om je zelfvertrouwen op peil te houden.  Knoop sociale contacten aan of zoek vrijwilligerswerk.  En ga vooral iets aan sport doen. Je moet energiek proberen te blijven  als je ergens aan de slag wilt komen.”

Daarnaast helpt het om andere mensen om advies te vragen. Niessen:  “Als je lang in één functie of organisatie hebt gewerkt, weet je vaak niet meer precies wat je kwaliteiten zijn. Vrienden en bekenden hebben daar vaak een beter beeld van.” Durf is volgens haar minstens zo belangrijk.  “Stap gewoon op nieuwe, onbekende dingen af. Zie het als een avontuur."