“Mindset en motivatie zijn belangrijk”, weet Leni Minderhoud. Zij gooide drie jaar geleden haar carrière in de financiële dienstverlening overboord om coach en counsellor te worden. Sindsdien begeleidt ze onder andere mensen die ondernemer willen worden. “Het is alleen maar goed als je een bedrijf kunt starten vanuit een uitkering en een coach krijgt toegewezen. Zoiets moet je altijd aanpakken.”

“Mensen denken vaak dat ze het niet kunnen, een onderneming opbouwen. Het meest onzeker zijn ze over het werven van klanten. ‘Dan moet ik gaan bellen’, verzuchten ze.” Minderhoud laat zien dat het zo erg niet is. “Je moet het op een afstand zetten. Mensen identificeren zich met hun bedrijf. Ze trekken het zich persoonlijk aan als ze worden afgewezen. Maar dat zijn leermomenten en daar valt heel goed in te coachen. Als het lukt, groeien mensen enorm. Ze worden zelfverzekerder.”

Ondanks de crisis zijn er genoeg kansen voor ondernemers. “Bepaalde sectoren groeien nog steeds, zoals webshops en businessmarketing.” Of je start vanuit een uitkering maakt niets uit. “Sommige mensen in loondienst zijn onbewust ondernemer pur sang. Anderen stranden. Ze zijn teveel gericht op mensen helpen in plaats van ondernemen. Uiteindelijk moet je toch geld verdienen.”

Het helpt als je een buffer hebt. Maar veel mensen die ZZP-er worden, hebben niet gespaard, weet Minderhoud. “Je moet alle zekerheden overboord gooien. Dat is wat mensen vaak nekt. Ze willen vasthouden aan de gouden ketenen. Die moet je loslaten en in het diepe springen. Je moet echt eventjes op een houtje bijten. Dan maar niet op vakantie.”