Waarom is dat belangrijk?
“Mensen moeten je in je blauwe ogen kunnen kijken. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Door bijvoorbeeld lid te worden van LinkedIn en daar dingen te vertellen over je huidige werk, je studie en andere activiteiten. Misschien nog wel belangrijker is dat je via LinkedIn mensen kunt zoeken die hetzelfde werk doen.”

Wat schiet je daarmee op?
“Als je werkloos raakt is het belangrijk om te weten wat je wilt. Bestaat het werk waarvoor jij bent opgeleid nog wel? Of heet het nu anders?  Als boekhoudkundig medewerker kun je via LinkedIn in contact komen met mensen die nu controller zijn. Zij kunnen je vertellen over hun ervaringen en denken aan je als er een vacature is.”

En als die mensen niet reageren?
“De werkelijkheid leert dat een ruime meerderheid van de mensen jou als contact zal accepteren. Het versterkt hun eigen netwerk namelijk ook.”

Kun je nog buiten sociale media als je een baan zoekt?
“Voor mensen van  50 jaar en ouder heeft het  bijna geen zin meer om op de oude manier te solliciteren.  Bij het zien van je leeftijd komt je brief vaak direct op de verkeerde stapel te liggen.  Een meerderheid van de mensen die nu een baan vindt, had daarbij de hulp van iemand in hun netwerk.”

Heb je nog tips voor beginnelingen op LinkedIn?
“Vertel duidelijk wat je werk is en vermijdt clichés als ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’. Straal verder uit dat je goed bent in de werk, ook door je te mengen in discussies met vakgenoten op LinkedIn. En uit niet openlijk  je frustraties over je werkloosheid, hoe terecht die gevoelens ook zijn.”