Samen met het UWV en de gemeente organiseert de Kamer van Koophandel (KvK) seminars over het starten van een bedrijf met een uitkering. Een paar jaar geleden kwamen daar tien, vijftien mensen op af. Nu komen er elke twee weken vijftig à zestig bezoekers. “Sommigen zijn geboren ondernemers, maar niet iedereen”, weet Van Schijndel. “Je kunt een goed vakman of vrouw zijn. Maar je moet ook wat weten van administratie, belastingen en het werven van klanten. Vooral de ‘zachte kant’ van het ondernemerschap vinden mensen lastig: met een kaartje op iemand afstappen en je verhaal klaar hebben.” 

De KvK biedt cursussen en houdt startende ondernemers een spiegel voor. “Je moet keihard werken voor weinig inkomen. Kijk daarom ook naar je thuissituatie. Want ondernemen doe je met het hele gezin.” Van Schijndel adviseert altijd een ondernemingsplan te schrijven, al zijn het maar tien kantjes. En een scenario voor als de omzet tegenvalt. “Vaak beginnen mensen een onderneming omdat bekenden zeggen: met jou ga ik zaken doen. Maar kijkers zijn nog geen kopers.” 

Starten vanuit een uitkering was tot voor kort wel heel aantrekkelijk. Mislukte de onderneming? Dan kon je binnen anderhalf jaar je rechten op de WW-uitkering laten herleven. Die regeling is versoberd. Toch moet je de kans grijpen als het UWV je groen licht geeft. Van Schijndel: “Het is leuk om verantwoordelijk te zijn voor je eigen beslissingen. Om zelf je tijd in te delen en jezelf te ontplooien. Dat zijn de belangrijkste drijfveren van mensen.”