Regeling durfkapitaal
Voor startende ondernemers die familie of vrienden in hun omgeving hebben die het bedrijf op weg willen helpen, kan de regeling durfkapitaal (ook bekend als de ‘Tante Agaath’-regeling) een uitkomst bieden. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de geldgever niet actief is in het bedrijf. De geldgever profiteert van belastingvoordeel en de ondernemer kan van start met het bedrijf. De Belastingdienst geeft meer informatie over de voordelen van deze manier van financieren.

Crowdfunding
Een relatief nieuwe financieringsvorm is crowdfunding. Hierbij legt een groot aantal mensen geld in, in ruil voor een deel van de te verwachten winst. Geldschieters profiteren niet van fiscale voordelen, maar krijgen soms wel een leuk rendement. In Nederland zijn er verschillende crowdfundingplatforms waar startende ondernemingen hun pitch kunnen presenteren. Op de website douwenkoren.nl vind je een overzicht van de platforms in Nederland. Via deze platforms kunnen ondernemers in contact komen met potentiële geldgevers.

Business Angels Netwerken Nederland
Business Angels Netwerken Nederland is een vereniging waar netwerken zijn aangesloten die als intermediair optreden tussen ondernemers en particuliere investeerders, de Business Angels. Een startende ondernemer kan zich aanmelden bij één van de aangesloten netwerken en zijn plan presenteren aan een Business Angel. De Business Angel beslist op basis van de presentatie en het ondernemingsplan of hij de organisatie financieel wil steunen. Als een Business Angel besluit om geld te verstrekken, dan wordt hij vaak mede-eigenaar van het bedrijf. 

Debbie van Strien, communicatieadviseur bij BNP Paribas Cardif: “Wij vinden het belangrijk dat mensen goed op weg geholpen worden. Daarom helpen we verzekerden met Cardif Cares. Bijvoorbeeld bij het starten van een eigen bedrijf. Verzekerden die via ons een claim hebben ingediend voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid en een eigen bedrijf willen starten, kunnen hulp krijgen van OndernemingsplanHulp. De ondernemer bepaalt het doel van het ondernemingsplan en onze partner OndernemingsplanHulp helpt bij het sterk op papier zetten en het onderbouwen van het idee.” BNP Paribas Cardif hoopt op deze manier het starten van een eigen bedrijf te stimuleren.