Kom op tijd

Controleer voordat u vertrekt het adres. Rijdt het liefst al een keer langs het bedrijf. Zodat u precies weet waar het is. Houd altijd rekening met files. Het is beter om iets te vroeg te komen dan iets te laat. Het is ook helemaal niet erg om wat te vroeg te zijn. U kunt dan alvast wat mensen ontmoeten. En u kunt de sfeer binnen het bedrijf vast proeven.

Tip: Neem altijd het telefoonnummer van het bedrijf mee. Bent u toch laat? Dan kunt u in elk geval even bellen om dit te laten weten.

Besteed aandacht aan uw uiterlijk

Laat zien dat u moeite doet om een goede indruk te maken. En dat de baan waar u op solliciteert belangrijk voor u is. Meestal kunt u beter wat te netjes gekleed zijn. Let ook op uw schoenen en sieraden.

Tip: Gebruik niet te veel make-up of aftershave of parfum.

Geef een goede handdruk, kijk de ander in de ogen

Komt iemand u ophalen voor het gesprek? Spring dan niet direct omhoog. Wacht liever tot u wordt uitgenodigd. Wacht ook tot de ander u de hand schudt. En geef een goede hand, waarbij u de ander recht in de ogen kijkt. Zo komt u zeker over.

Neem een kopie van uw brief en cv mee

U kunt dan even spieken in welk jaar u bent afgestudeerd. Of hoe lang u ergens precies hebt gewerkt. Neemt u een pen en papier mee? Zorg dan ook dat deze netjes zijn.


Tip: Leg nooit uw mobiele telefoon op tafel! Laat hem in de auto liggen of zet ‘m uit. Het is niet netjes als deze afgaat tijdens het gesprek.

Let op uw lichaamstaal, gedrag en houding

  • Kijk de interviewer recht in de ogen. Zo komt u zeker over. Hebt u een gesprek met meer mensen? Kijk iedereen dan ongeveer evenveel aan.
  • Ga goed tegen de rugleuning zitten. Blijf niet op het puntje van uw stoel wiebelen. Houdt uw benen naast elkaar, ze over elkaar slaan is uit den boze.
  • Uw hoofd een beetje schuin houden geeft aan dat u luistert.
  • Houdt uw handen open, leg uw armen losjes op uw schoot of ontspannen op de leuning van uw stoel. Ondersteun uw woorden met handgebaren, maar doe dit ook weer niet te overdreven.
  • Glimlach, ook als u moeilijke vragen krijgt.
  • Luister actief. Knik af en toe om te laten zien dat u de vraag begrijpt. Denk rustig na over het antwoord.

En … doe u nooit anders voor dan u bent.

Eindig het gesprek netjes

Bedank de interviewer twee keer. Eén keer voor zijn tijd. En één keer voor de kans die u gekregen hebt. Dat is netjes. Sluit vervolgens af met een glimlach.

Hebt u vragen over uw presentatie tijdens een sollicitatiegepsrek?

Onze jobcoach helpt u graag. Of lees meer over het oefenen van een sollicitatiegesprek.