Een voorbeeld:

SituatieWaar en wanneer was het en wat speelde er?"In 2005 werkte ik als verkoper in een doe-hetzelf-winkel. Ik stond die dag achter de servicebalie. Een klant kwam terug met een rolgordijn. Dit was voor hem op maat gemaakt. Hij wilde het terugbrengen. De maten klopten niet."
TaakWat was uw taak of verantwoordelijkheid?"Ik moest de klant uitleggen dat hij het rolgordijn niet kon ruilen. Omdat het voor hem op maat was gemaakt. Dat hadden we hem verteld toen hij het rolgordijn bestelde. Toen ik hem dit vertelde, werd hij heel kwaad. Hij wilde mij met het rolgordijn slaan."
ActiviteitWat deed u of hoe zette u uw competentie in?"Ik bleef kalm. Ik heb de klant rustig en vriendelijk duidelijk gemaakt dat ik zijn probleem begreep en dat ik het ook heel vervelend vond. Maar ik vertelde hem dat ik er graag op een normale manier over wilde praten. Ik maakte ook duidelijk dat ik de politie zou bellen, als hij niet zou kalmeren."
Resultaat   Wat was het resultaat van uw actie?"De klant werd rustig. We konden het gesprek redelijk normaal voortzetten."

 

Oefen de STAR-methode voor uw sollicitatiegesprek

Oefen thuis de STAR-methode goed. Zo kunt u tijdens het gesprek uw competenties goed toelichten.

Kijk ook eens op carrieretijger.nl

Hier vindt u per competentie voorbeelden van vragen die u tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten.

Tips

  • Houdt uw verhaal kort en helder.
  • Gebruik niet te oude voorbeelden.
  • Hebt u geen of nog niet zo veel werkervaring? Gebruik dan situaties uit uw opleiding of andere activiteiten, zoals vrijwilligerswerk of uw sportclub.

Hebt uw vragen?

Onze jobcoach helpt u graag. Of meld u aan voor het digitale platform Zekeraanhetwerk.nl.