Hoogopgeleiden zijn eerder geneigd  voor zichzelf te beginnen dan mensen met een lager opleidingsniveau. Bijna 15 procent van de ondervraagde hoogopgeleiden geeft aan een eigen bedrijf te overwegen, terwijl nog geen tien procent van de lager opgeleiden ambities heeft om voor zichzelf te beginnen. De belangrijkste redenen om niet voor jezelf te beginnen zijn onvoldoende kennis van het starten van een eigen bedrijf, het ontbreken van een passende opleiding en de risico’s die het ondernemerschap met zich meebrengt.

Van de mensen die op dit moment werkloos thuis zitten en een baan in loondienst zoeken, kan een derde slecht inschatten hoe lang het duurt voordat ze weer aan het werk kunnen. Bijna de helft (44%) gelooft dat ze binnen een jaar weer aan de slag zijn, 21 procent denkt dat ze langer dan een jaar moeten wachten op een nieuwe baan. Het grootste deel (77,5%) van de werkzoekenden zoekt naar een functie die vergelijkbaar is met hun laatste baan. Ruim 14 procent zoekt alleen naar een hogere functie, 8,4 procent zoekt alleen naar een lagere functie.

Volgens Debbie van Strien, communicatieadviseur bij BNP Paribas Cardif, levert de huidige economische tijd een extra uitdaging op voor mensen die zelfstandig willen ondernemen. “Voor een groot deel van de Nederlanders is het een droom om een eigen bedrijf te starten. Natuurlijk is het mogelijk om die droom te verwezenlijken, maar dan moet je wel goed voorbereid zijn.” BNP Paribas Cardif geeft aan dat het juist nu van belang is om als zelfstandig ondernemer een gedegen ondernemingsplan te hebben. Van Strien: “Om van je idee een bedrijf te maken heb je klanten nodig. Je moet weten hoe de markt in elkaar zit en wie je concurrenten zijn. Daarnaast is vaak een uitgebreid financieel plan nodig om een lening bij de bank te kunnen krijgen.” BNP Paribas Cardif vindt het belangrijk dat ondernemers op weg geholpen worden en biedt ondersteuning bij het schrijven van een ondernemingsplan.