Wat me opviel in mijn gesprek met Bastian, was hoezeer onze dagelijkse gemoedstoestand van invloed kan zijn op onze nachtrust. Het lijkt wel alsof wat er overdag gebeurt, 's nachts doorsijpelt. Een stressvolle dag kan resulteren in woelige nachten en moeilijk in slaap vallen. En hoewel een slaappil soms een verleidelijke oplossing lijkt, biedt het slechts tijdelijke verlichting. Het onderliggende probleem blijft bestaan en het risico op verslaving en een vicieuze cirkel is aanwezig.
Ziek door een te kort aan slaap
Wat mij bij is gebleven is een gesprek met een nieuwbakken vader. Hij was ziekgemeld op zijn werk door langdurig slaaptekort, want zijn baby was een huilbaby. Nachten van niet slapen en wanhoop omdat je niet weet wat er aan de hand is met je kleintje. Het gebrek aan slaap begon na maanden gebroken nachten zijn tol te eisen. Hij ervaarde vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Hierdoor werd goed functioneren moeilijk, zowel op werk als thuis. Een moeilijke beslissing van ziekmelden volgde, maar noodzakelijk om de nodige rust te krijgen en de stress te verminderen.
Het is belangrijk dat werkgevers en collega’s begrip tonen voor ouders die te maken hebben met de uitdagingen van een huilbaby. Door samen te werken, te kijken naar flexibele werkschema’s of ondersteunende maatregelen, kan men geholpen worden door een moeilijke situatie te komen. En daardoor uiteindelijk weer terug te keren naar hun taken op het werk met vernieuwde energie. Eerlijk gezegd, dit is natuurlijk niet alleen van toepassing in dit geval, maar zeker op meerdere situaties.
Kwart Nederlanders heeft slaapproblemen
Volgens statistieken heeft één op de vier mensen last van slaapproblemen*. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat in verhouding tot mannen, vrouwen meer problemen met slapen hebben. Denk hierbij aan moeite met in slaap vallen, niet doorslapen of te vroeg wakker worden. Daarnaast blijkt dat jongeren tussen de 12 en 17 jaar het minst last hebben van slapeloosheid. Volwassenen tussen de 50 en 64 hebben hier het meest last van.
Op internet zijn tal van tips te vinden om je slaapgedrag te verbeteren, maar voor iedereen werkt iets anders. De meesten van ons kennen wel de meest standaard tips om goed te slapen. Zoals een half uur voor het slapen gaan geen TV of telefoon meer gebruiken. Het beperken van alcohol of cafeïne. Een boek lezen om te ontspannen of luisteren naar rustgevende muziek. Maar of we de tips gebruiken?
Er zijn ook mensen die minder slaap nodig hebben of die ondanks slaapproblemen toch goed presteren. Hoe ze dat doen? Mogelijk weten zij goed om te gaan met het verdelen van hun energie en richten ze zich alleen op de belangrijkste taken. Of wellicht is het een mentale instelling en laten ze zich niet ontmoedigen door slaapproblemen en gaan ze door op veerkracht en vastberadenheid. Hoewel het bewonderenswaardig is hoe goed deze mensen kunnen functioneren, kan langdurig slaaptekort gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn op lange termijn. Daarom is het belangrijk om oplossingen te vinden om de slaapkwaliteit te verbeteren. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven.
Laten we samen streven naar een beter begrip van de relatie tussen slapeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Kleine veranderingen in onze levensstijl maken een wereld van verschil. En wie weet, misschien is een goede nachtrust wel het ontbrekende puzzelstukje om ons weer op weg te helpen naar een gezonde balans tussen werk, ontspanning en rust.
*Bron: Slapen | Totale bevolking | Volksgezondheid en Zorg (vzinfo.nl)
-Jennifer de Graauw, Communicatie & Social Engagement